De geschiedenis van onze telefonie:
Het begon allemaal met twee blikjes en een stukje touw, maar dat is al heel lang geleden.
De eerste telefoonlijn op basis van elektriciteit is in 1876 uitgevonden door Alexander Graham Bell.
POTS: Plain Old Telephone Service
De eerste echte telefoon verbindingen werkten nog met een telefoniste die met losse draden en wat draai schakelaars, handmatig de lijnen aan elkaar moesten verbinden. Voor een internationaal gesprek moesten zelfs meerdere telefonisten op de achtergrond met elkaar overleggen om de gewenste verbinding over meerdere knooppunten aan te sluiten. Soms was dat niet mogelijk omdat het aantal lijnen op drukke knooppunten te beperkt was, er moest dan gewacht worden tot er een lijn vrij was. Vanzelfsprekend was de prijs hoger als er over meer schakelpunten moest worden verbonden.
PSTN: Public Switched Telephone Network
Ooit het meest gebruikte telefoon systeem in de wereld, bekend van de toestellen met draaischijf en later de eerste toestellen met grote drukknoppen, waarbij het vrij lang duurde om verbinding te maken. Het systeem werkte met een laag voltage ( 8 Volt ) wat vaak ten nadele kwam van de geluidskwaliteit. Ook bellen naar verre locaties gaven problemen, men moest letterlijk wachten tot het geluid aan de andere kant was aangekomen, en als de andere kant dat terug sprak moest men ook nog wachten tot dat geluid weer bij jou aangekomen was. Internationaal bellen was toen nog duur en van belabberde kwaliteit.
Zowel de POTS als de PSTN telefonie werkte met “twisted pair” koperdraden, de draden waren in een kabel per twee om elkaar heen gedraaid. Dit was ter voorkoming van interferentie (antennewerking) wat er voor zou zorgen dat gebruikers het gesprek van verschillende lijnen door elkaar heen zou kunnen horen. ( De wat ouderen onder ons kunnen zich dit nog wel herinneren ). Toestellen konden worden verbonden met twee draden, doch waren er op de meeste aansluitingen 4 draden aanwezig waardoor het mogelijk een tweede lijn aan te sluiten, meestal voor de fax.
Bellen via Internet
Tegenwoordig telefoneren we allemaal over internet, er zijn vele varianten die ongemerkt al gebruiken, zo kunt u bellen via Skype, Whatsapp en bijvoorbeeld Telegram, De persoon aan de andere kant heeft dan wel de zelfde ‘app’ of software nodig, en u moet het contact adres van de persoon hebben om de verbinding te kunnen maken. De kwaliteit van het bellen over internet is de laatste jaren steeds meer verbeterd, terwijl de kosten alleen maar zijn afgenomen.
Mobiel telefonieren
Naast het bellen over internet is er ook de conventionele manier van mobiel telefoneren, hierbij zijn we met het zelfde apparaat zowel op het internet aangesloten als ook op het conventionele telefonie netwerk. We kunnen dan met hoge geluidskwaliteit telefoneren met andere toestellen op het vaste netwerk. Mobiel telefoneren is tegenwoordig zeer betaalbaar en wereldwijd ondersteund.
VoIP: Voice over Internet Protocol
VoIP bellen heeft van alle varianten het beste, immers bellen we met VoIP telefonie over het vaste internet en kunnen we verbinding leggen met telefoonsystemen die door middel van een vast of mobiel telefoon nummer bereikbaar zijn.
Het voordeel van VoIP telefonie
Met VoIP telefonie is de tijd van uitgebreide telefooncenrales verleden tijd, deze zijn vervangen door een software product dat steeds naar behoeften kan worden uitgebreid en op een centrale plaats voor vele ondernemingen tegelijkertijd in alle behoeften kan voorzien. Omdat deze software centrale ( bij ons ) op een slimme manier wordt gehost, ontstaat enorme bedrijfszekerheid en hebben klanten geen dure centrale en onderhoudskosten meer.
Toepassing conventionele VoIP:
Vaste bureautoestellen worden voornamelijk gebruikt op kantoren, veel mensen vinden het fijn om een conventioneel telefoontoestel te gebruiken, soms in combinatie met een headset of een draagbaar toestel. Met VoIP is het mogelijk om eerdere toestellen tegelijkertijd op één lijn aan te sluiten, tevens ondersteunen VoIP toestellen elk, meerdere lijnen wat vele combinaties mogelijk maakt. Op een werkplek kan een vast toestel een functie of activiteit vertegenwoordigen, ongeacht de persoon die op dat moment op die plek aan het werk is.
Op werkplaatsen, in een lift of in openbare ruimtes worden vaak VoIP toestellen gebruikt, deze toestellen hebben dan een vaste plaats en dienen het gemak van de medewerkers. Ook zijn vaste toestellen beter bestand tegen schade, denk bijvoorbeeld aan een houtzagerij of metaalwerkplaats.
VoIP telefonie werkt prima over een basis internetverbinding, U heeft geen snelle lijn nodig om met een aanzienlijk aantal toestellen goed te kunnen telefoneren. Het maakt in principe niet uit welke internet leverancier u heeft, ook maakt het niet uit of u kabel, glas of VDSL-internet heeft.
Ook een groot voordeel van bellen met VoIP ten opzichte van conventioneel telefonie is dat wanneer u gaat verhuizen, u de toestellen gewoon kunt meenemen, aansluiten op internet en bellen maar! De VoIP toestellen kunnen zelfs in het Aruba gestationeerd worden, u betaald dan gewoon het tarief dat u zou betalen wanneer de toestellen in Nederland zouden staan.
Flex VoIP
Flex is de modernste manier van bellen via VoIP.
Door middel van Flex-bellen kunt u bijvoorbeeld tegelijkertijd op een vast toestel, als op een mobiel toestel bereikbaar zijn. U heeft dan een vast (zakelijk) nummer naast uw mobiele nummer op uw mobiele telefoon ter beschikking. U heeft daarmee direct toegang tot het bedrijfstelefoonboek en natuurlijk ook de contacten uit uw eigen telefoon. Dit geeft enorm veel vrijheid in uw werk!